Wędzarnia domowa. Zbuduj małą, niedrogą wędzarnie.

Domowa wędzarnia to świetne miejsce do wędzenia każdego rodzaju żywności – mięsa, ryb, kiełbas, a nawet serów. Konstrukcja ta nie zajmuje zbyt wiele miejsca, w razie potrzeby można ją umieścić pod dachem lub na zewnątrz.

Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów wędzarni. Są one jednak drogie i wymagają dużo miejsca.

Decyzja o budowie małej, niedrogiej wędzarni jest zwykle najbardziej optymalna. Budowa nie będzie trudna, ale istnieją pewne niuanse, które są ważne przy jej prawidłowym budowaniu.

Na początek porozmawiajmy o tym, co będzie potrzebne do produkcji wędzonego mięsa. Są różne typy i projekty wędzarni, ale wszystkie mają cztery podstawowe rzeczy: generator dymu, palenisko, podłogę i drzwi. Zaczniemy od najważniejszej części – generatora dymu. Generator dymu to metalowy pojemnik z otworami. Pojemnik ten jest wypełniony wiórami, trocinami lub nawet zrębkami. Pojemnik ten musi być szczelnie zamknięty, aby nie dostawało się do niego powietrze z zewnątrz.

Kolejnym elementem, który ma ogromne znaczenie jest palenisko. Aby wyprodukować wysokiej jakości mięso, powinno ono mieć około 1 metra długości i 0,7 metra szerokości, choć nie ma na to ścisłej reguły. Na dnie paleniska buduje się metalowe ruszty, a na nich układa się węgiel lub drewno.

Podłoga wykonana jest zazwyczaj z płytek glinianych lub kamiennych. Dla trwałości, jej grubość powinna wynosić 5 – 6 cm. Ściany wykonane są z czerwonej cegły lub zwykłej cegły pełnej.

Drzwi wędzarni muszą być szczelnie zamknięte, aby do środka nie dostawało się powietrze, ale jednocześnie powinny się łatwo otwierać. Drzwi mogą mieć spodzie otwór który służy do umieszczania żywności do wędzenia.

Dzisiaj dowiedziałeś się, jakie są podstawowe elementy są przeznaczone do budowy domowej wędzarni. Teraz czas zabrać się do pracy.

Rozmieszczenie fundamentów wędzarni . Jeśli plac budowy znajduje się na użytkach zielonych, potrzebne są małe kamienie lub żwir. Fundament powinien być ułożony na szerokości około 30 cm i długości co najmniej 1 metra. Aby nie dawać ciepła od paleniska do otaczających go ścian, należy pozostawić niewielki odstęp między ścianami a fundamentem. Palenisko jest najważniejszą częścią wędzarni. Zbudować je można z żaroodpornych elementów szamotowych lub cegły ogniotrwałej. Powinno mieć co najmniej 0,5 metra szerokości i 1 metr długości, ale nie więcej niż 1,2 metra, aby nie trzeba było palić w nim dużych polan. Palenisko jest zbudowane z żaroodpornej cegły szamotowej lub cegły ogniotrwałej. Palenisko buduje się w taki sam sposób jak podłogę w domu. Drzwiczki, które można kupić w sklepie budowlanym, mają otwory do zawieszania wyrobów mięsnych. Podstawa wytwornicy dymu wykonana jest z cyny lub blachy żelaznej, górna część ma kształt drabinki, a w jej wnętrzu znajdują się niewielkie otwory do zasysania powietrza. Z jednej strony posiada otwór, który będzie odprowadzał dym do części paleniskowej. Podczas budowy wędzarni konieczne jest połączenie wszystkich jej części za pomocą wodoodpornego kleju i uszczelnienie szczelin między materiałami za pomocą mastyksu lub materiału izolacyjnego. Następnie, w zależności od potrzeb, można go pomalować lub pokryć płytkami.

Wędzarnia z beczki

Innym rodzajem wędzonego mięsa jest wędzarnia z beczki. Aby zbudować taką konstrukcję, potrzebne będą dwie beczki: jedna na komorę główną, druga na generator dymu. Do izolacji można użyć bawełnianych szmat lub styropianu w szczelinach między ścianami a beczkami.

Ściana oddzielająca część na drewno opałowe od komory wędzarniczej wykonana jest z blachy. W tym przypadku drzwi nie posiadają otworów, ponieważ cała ściana je posiada.

W części na opał znajduje się podłoga z cegieł oraz metalowy ruszt do układania drewna do spalania, który powinien być zabezpieczony przed przenikaniem powietrza mocnym wodoodpornym klejem.

Wędzarnia jest izolowana od wewnątrz szmatami, a od zewnątrz ma dodatkową warstwę izolacji wodoodpornej. Posiada metalowy ruszt do przenoszenia żywności, który musi być przymocowany do ścian, aby nie wypadł przez nie. Do wędzenia kiełbas osłonki wykonane są z torfu lub metalowej siatki. Dla ochrony przed nadmiarem ciepła, wędzarnia posiada system nawiewu powietrza.

Budowa wędzarni nie jest trudna, ale wymaga trochę czasu. Dobrze byłoby, gdybyś mógł skorzystać z pomocy przy budowie, co pozwoli Ci zaoszczędzić energię i wysiłek.

Wędzarnia elektryczna

Najnowocześniejsze są wędzarnie elektryczne. Posiadają metalowy korpus oraz elementy grzewcze, które ogrzewają powietrze w komorze suszenia, tworząc dym. Urządzenie sterowane jest jednym przyciskiem, co sprawia, że jest bardzo wygodne w obsłudze.

Zaletą wędzarni elektrycznych jest to, że wytwarzają mniej hałasu niż tradycyjne i nie wydzielają zapachu. Nie ma potrzeby obserwować ich i monitorować czasu palenia. Wadą jest to, że mogą być używane tylko z zasilaczem, co ogranicza ich zastosowanie.

Wędzarnia ze starej lodówki

Bardzo ciekawym pomysłem jest zbudowanie wędzarni ze starej lodówki lub zamrażarki. Trzeba kupić tani model bezszronowy, wyjąć kompresor i wymiennik ciepła. Wymiennik ciepła znajduje się zazwyczaj z tyłu lodówki i jest to metalowa skrzynka z mocną izolacją. Należy ją odizolować od wilgoci, jak również uszczelnić wszystkie szczeliny, aby dym nie wydostawał się na zewnątrz.

W tym przypadku jako drzwi komory wędzarniczej wykorzystuje się zwykłe drzwi lodówki, z otworami do zawieszania produktów mięsnych. W ten sposób stara lodówka stała się bardzo wygodnym urządzeniem do wędzenia żywności.

Podobnie jak w przypadku budowy domu, w przypadku budowy wędzarni, konieczne jest wyposażenie jej tak, aby ciepło i zimno nie przenikało do środka. W tym przypadku należy to zrobić jeszcze staranniej, ponieważ tworzysz miejsce, w którym będziesz konserwować produkty mięsne, i konieczne jest kontrolowanie temperatury i wilgotności otoczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *